"Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering."
Heeft u zonnepanelen? En wilt u ook weten wat het stoppen van de salderingregeling in 2027 voor u gaat betekenen? Op 10 en 22 april hield het Energie Informatiepunt een workshop over dit onderwerp.
”Andre Dilweg begroette zeer geïnteresseerde en bezorgde zonnepaneelbezitters in de Boodschap en de Schakel. Het goede en gezellige gesprek leverde na circa anderhalf uur op dat de aanwezigen meer gerustgesteld en gemotiveerd weer naar hun huis konden gaan.”
Waarom de saldering verdwijnt
”Aanleiding voor de workshop is de boosheid van mensen dat de zeer voordelige salderings-regeling wordt afgeschaft in 2027. Deze regeling betekent dat stroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen ergens in het jaar wordt verrekend met stroom die je verbruikt. De energiemaatschappij fungeert hierbij als het ware als batterij die de stroom voor jou tijdelijk opslaat. De salderingsregeling is zeer duur en wordt uiteindelijk door alle stroomgebruikers betaald. Al 10 jaar geleden werd aangegeven dat dit tijdelijk zou zijn en geleidelijk zou worden afgeschaft. Echter de regering heeft in de tussentijd de afbouw steeds voor zich uitgeschoven en kiest nu voor een snelle afschaffing. Veel mensen voelen zich nu in hun hemd gezet en vragen zich af hoe hierop te reageren. Voor mensen die meer zonnepanelen hebben dan alleen voor eigen gebruik, is deze vraag nog dringender.”
Zonnepanelen blijven rendabel!
”Andre rekende de aanwezigen voor dat ook na 2027 zonnepanelen nog steeds rendabel zullen zijn en dat ze binnen 8-10 jaar terugverdiend kunnen worden. Onvolledige berichtgeving suggereert dat je vanaf 2027 moet betalen voor teruggeleverde stroom, maar dat is onjuist! Er blijft (een weliswaar lage) maar positieve vergoeding.
Andre’s berekening gaat wel uit van een hoger eigen gebruik van de zonnestroom: 45%. Gemiddeld zetten mensen momenteel 30% in voor eigen gebruik.”
Je zonnestroom beter benutten
”Voor een hoger eigen verbruik zijn handige maatregelen. Sowieso moet je grote verbruikers als wasmachines, drogers en vaatwassers aan gaan zetten bij hoge zonopbrengst. Deze apparaten hebben meestal een uitstelknop waardoor je ze prima kunt inplannen. Als je een warmtepomp hebt, loont het om de kamertemperatuur in de nacht op iets lagere temperatuur te zetten zodat de warmtepomp in de ochtend harder gaat werken en dan zonnestroom gebruikt. En ook het overdag opladen van de elektrische auto op zonnestroom is een goede optie. Zeker als je meer panelen hebt. Pas de laadcapaciteit indien mogelijk aan de zonnestroomproductie aan. Om inzicht te krijgen in je energieverbruik tipte Andre op meters zoals de P1-meter van Home Wizard.”
Inzicht in nieuwe ontwikkeling
”Een nieuwe optie is om de zonnestroom te bufferen in een thuisbatterij voor avond- en nachtgebruik. Deze markt is volop in ontwikkeling. Energie Gilze Rijen gaat komend jaar voor haar leden gezamenlijke inkoop van thuisbatterijen opzetten, inclusief installatie en een energiemanagement-systeem. Houd de website energiegilzerijen.nl in de gaten voor meer informatie.”