Vrijdag 17 mei is kinderkoor UP4S uit Oeganda bij Het Fonkelbos geweest. Deze stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Oeganda om hen een kans te geven op goed onderwijs.

In aanloop naar het bezoek organiseerde de school een sponsorloop om geld in te zamelen voor dit goede doel: "De kinderen hebben de longen uit hun lijf gerend en maakten er echt een wedstrijd van om zoveel mogelijk geld op te halen. Ze haalden een geweldige 1225 euro op voor kinderkoor UP4S! Op de dag van het bezoek werden de leerlingen en hun ouders op het schoolplein verrast met een ontvangst met Afrikaanse muziek. Ze gebruiken alleen Afrikaanse instrumenten (diverse drums, djembees, belletjes e.d.) en hun stemmen om muziek te maken. Dit was heel erg bijzonder om te zien en te horen."

Workshops

Hierna gingen de leerlingen naar hun eigen lokalen, waar ze workshops kregen in djembee, zang en dans: "De workshops werden gegeven door de kinderen van het koor, tijdens deze workshops vertelden ze over hun school in Oeganda, lieten ze dingen zien die ze zelf gemaakt hadden en leerden ze de kinderen een spelletje wat zij graag spelen. In de pauze speelden onze leerlingen samen met de Oegandese kinderen buiten op het plein. De interactie tussen de kinderen was hartverwarmend om te zien. Daarna was er tijd voor workshop ronde twee en aan het einde van de ochtend genoten we van nog een optreden op het schoolplein. In de middag konden de leerlingen van groep 5-6 en 7-8 hun vragen stellen aan twee kinderen van het kinderkoor en leerden ze tellen in het Lugandees (de taal van die ze in Oeganda spreken)

We sloten de dag af met nog één spetterend optreden en een klein marktje waar het koor spullen verkocht die ze zelf hadden gemaakt. Hiermee haalden ze nog eens 600 euro extra op! De oprichtster van de stichting kwam daarom met de woorden; ‘A small school, but great in action!’ En gelijk heeft ze! Met z’n allen hebben we dan ook een heel mooi bedrag opgehaald voor de Stichting UP4S, zodat er meer kansarme kinderen geholpen kunnen worden in Oeganda."