Als het aan het college ligt, schakelt de gemeente Gilze en Rijen volledig over op led-straatverlichting. Op dit moment is 84% van alle lantaarnpalen al voorzien van led-lampen. Het college stelt de gemeenteraad voor om ook de laatste 765 lantaarnpalen te voorzien van led-lampen. Zegt de gemeenteraad ja tegen het voorstel, dan betekent dat een energiebesparing van 59% op alle gemeentelijke straatverlichting.

“Led is een duurzame vorm van verlichting. Het energieverbruik is laag. Dat draagt ook bij aan minder CO2-uitstoot. Ook gaat ledverlichting langer mee dan traditionele straatverlichting. Het is dus niet alleen een goede investering voor het milieu, maar ook een investering die zichzelf terugverdient”, vertelt wethouder Corné Machielsen. De landelijke ambitie is om in het jaar 2030 minimaal 50% energiebesparing op openbare straatverlichting te hebben bereikt ten opzichte van 2013. Hieraan gaat de gemeente dus zeker voldoen.

Dimmen

In Gilze en Rijen zijn alle lantaarnpalen straks ook van software voorzien, waardoor de verlichting op afstand te beheren en te regelen is. Ook krijgt de gemeente automatisch een melding als er iets kapot is. “Met deze software kunnen we de lantaarnpalen op afstand dimmen. Dit zorgt voor de juiste verlichting op de juiste plaats en bespaart ook weer energie.”, aldus de wethouder.