Op zondag 9 juni houdt het Sint Ambrosius-gilde een regio-wipverschieting in Gilze. Er komen die dag zo'n 50 à 70 wip-handboogschutters naar Gilze afkomstig van 8 verschillende gilden uit de regio. Onder deze schutters zijn ook jeugdschutters. Deze verschieting wordt om de beurt elk jaar bij één van de deelnemende gilden gehouden.

Al in de 14e eeuw werden handbogen gebruikt als oorlogswapen. Het belang van de boog als wapen nam af met de komst van vuurwapens. Sindsdien ontwikkelde het wipschieten met de handboog zich als een recreatiesport en is ook één van de vele schietdisciplines geworden die het gilden-wezen kent.

Op een mast of boom van zo'n 12,5 meter hoog wordt een metalen schijfje geplaatst met een doorsnede van ca. 10 cm. De bedoeling is om er dit schijfje met een goed geraakt schot af te wippen, waarmee dan een punt wordt gescoord. Pijlen hebben gebruikelijk een scherpe punt maar bij het wipschieten zijn de pijlen voorzien van een bot plat uiteinde. Als het schijfje er af wordt geschoten kan dit via een koord aan de boom weer worden opgetrokken.

Er wordt zondag op 3 schietbomen geschoten die opgesteld worden op de driving range achter Den Doel bij de Hooikar. Om ca. 12,30 uur beginnen de wedstrijden die tot ongeveer 16.30 uur zullen duren. Na afloop hiervan schieten de aanwezige koningen ook onderling nog tegen elkaar.

Er wordt geschoten met viertalen. Ieder viertal schiet per schutter 2 pijlen op elk van de 3 schietbomen. Per boom wordt er ook door elke schutter 1 proefschot en 5 wedstrijdpijlen geschoten.

Weergoden

De deelnemende gilden die elkaar dit jaar in Gilze treffen zijn afkomstig uit Diessen, Alphen, Haaren, Lage Mierde, Moergestel, Raamsdonk, Loon op Zand en Bergen op Zoom: "Zeker als de weergoden ons gunstig gezind zijn belooft het een mooie sportieve verschieting te worden. De verschieting is vrij toegankelijk en zeker een bezoekje waard."