De Rijense avondvierdaagse, die van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni plaatsvond, telde dit jaar ongeveer 1250 wandelaars. Onder hen waren circa 1000 ingeschreven deelnemers die een medaille in ontvangst mochten nemen. De andere 250 wandelaars waren ouders en begeleiders. Aangezien het een zowel zonnige als droge wandelvierdaagse betrof, hoefden de routes niet te worden ingekort of afgelast. Het was een succesvolle editie met heel veel vrolijke gezichtjes en gezichten.

Tekst en foto's: Brigitte Laurijsen

De start en finish van de Rijense avondvierdaagse waren evenals voorgaande jaren aan de achterzijde van Cultureel Centrum de Boodschap. De wandelliefhebbers die voor de langste afstand van 15 km hadden gekozen, gingen het eerst van start. De andere opties waren 10 km, 5 km en 3 km. De kortste afstand werd niet altijd gelopen, maar ook in buggy’s of op de schouders van sterke ouders of grootouders afgelegd. Voordat de eerste stappen werden gezet, gingen de avondvierdaagsedeelnemers veelvuldig op de foto. Foto’s waarop kinderen van oor tot oor stralen.

Herkenbaar

Duidelijk herkenbaar waren de basisschoolleerlingen waarvan er ook dit jaar heel veel vier dagen van start gingen en ook evenveel dagen over de finish kwamen. De leerlingen van De Vijf Eiken droegen rode t-shirts, de kinderen van De Kring witte, de leerlingen van De Brakken hadden donkergroene t-shirts, de kinderen van de St. Jozef lichtgroene en de kinderen van Het Fonkelbos ook groene, maar dan een pasteltint. Door deze uniformiteit hoefden de basisschoolwandelaars alleen maar hun klas- of schoolgenoten met dezelfde kleur t-shirts te volgen.

Van verdwalen was overigens sowieso al geen sprake. De nauwkeurig uitgezette wandelroutes konden op diverse manieren worden gevolgd. Deelnemers konden gekleurde pijlen volgen, zoals gele pijlen voor 3 km en rode pijlen voor 5 km, maar ook de Avondvierdaagse-app downloaden zodat de te lopen route via een ‘mobieltje’ kon worden gevolgd. De route uitprinten was ook mogelijk en vervolgens met een papieren versie Rijen en omgeving verkennen en bewonderen.

Die omgeving was gevarieerd. Op dinsdag liepen de wandelaars onder meer door de Hoeksestraat en langs het Burgemeester Sweensplein. Op woensdag werd de Oosterhoutseweg (uitkijken dus!) ter hoogte van de rotonde over gestoken en stond ook een wandelgedeelte door de bossen op het programma. Ook diverse teken bleken het bos aangenaam te vinden, dus een tekencontrole was geen luxe. Voor donderdag stond een wandeling richting de Statenlaan op het programma, evenals ’t Haasje en de Ketenbaan.

Laatste dag

Vrijdag 7 juni was de laatste dag van de Rijense avondvierdaagse. Al voordat wethouder Merijn Scheifes het eerste startsignaal gaf, werd al gesmuld van de ijsjes van de schepijswagen. Hoewel het de vele verkeersregelaars doorgaans vlekkeloos lukt om het verkeer te regelen, stond ook op deze dag de tekst ‘Uitkijken’ in de routebeschrijving. Er moesten namelijk enkele spoorwegovergangen worden doorkruist. Behalve bij de Vincent van Goghstraat was dat de spoorwegovergang tussen de Julianastraat en de Stationsstraat. Daarna was het bij de kruising opnieuw uitkijken, waarna alle wandelaars zich verzamelden voor het massale defilé op het Wilhelminaplein.

Op het plein en tijdens de wandeltocht richting de finish moesten de kinderen en andere deelnemers veelvuldig stoppen om snoep, chips, bloemen en nog veel meer in ontvangst te nemen. Eenmaal over de finish werden de wandelaars verwelkomd door de muzikale noten van Vlijt & Eendracht. Fijn, maar de kinderen wisten de weg richting de verkoeling biedende ijsjes ook snel te vinden. Medailles werden natuurlijk ook uitgereikt. Er waren maar liefst 200 wandelaars die voor de eerste keer mee liepen. Zij ontvingen een medaille met het cijfer ‘1’.

Ervaren

Ervaren deelnemers waren er ook. 157 wandelliefhebbers liepen voor de tweede keer mee en 193 voor de derde keer. Bij de Brakken werd het record gebroken: een begeleider van deze school liep voor medaille 48! Ook liep er iemand voor de 43e keer mee.

Ervaren waren gelukkig ook de verkeersregelaars en de EHBO’ers, al hadden die laatsten gelukkig niet heel veel te doen. Volgens de organisatie van de avondvierdaagse, ook dit jaar AV Spiridon, waren er geen calamiteiten. De organisatie laat weten heel blij te zijn met de circa vijftig vrijwilligers die het evenement mogelijk hebben gemaakt en kijkt alweer uit naar de editie van 2025.