De verkiezing Kunst in de Gemeente 2024 voor een nieuw kunstwerk op de sokkel in ’t Mollebos in Gilze is ten einde. De inwoners van Gilze en Rijen konden uit vier kunstwerken kiezen. Na een spannende verkiezing waarbij het publiek 735 stemmen uitbracht en de vakjury bijgevolg eenzelfde aantal stemmen mocht verdelen is het kunstwerk ‘Menhir #3’ van Joep Struyk als winnaar gekozen. Daarmee krijgt Gilze en Rijen dit najaar wederom een verrassend en nieuw kunstwerk dat op unieke wijze is gekozen.

Joep Struyk reageert enthousiast op het goede nieuws: "Ik ben blij verrast en had dit niet verwacht. Vaak zijn bij dit soort verkiezingen esthetische motieven leidend in de uitkomst. Bij dit werk zijn inwoners en jury blijkbaar tot een andere conclusie gekomen. Dat doet mij goed. Niet zozeer voor mij persoonlijk maar juist omdat dit werk de mens een spiegel voor houdt van wat onze plek is in de ons omringende natuur. Een plek die op zijn zachts gezegd wel wat bescheidener zou mogen zijn."

Verbindende kunst

Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt. Dit is inmiddels de zesde editie van Kunst in de Gemeente Gilze en Rijen. Een inspirerend en verbindend initiatief.

Onthulling

Het beeld zal medio september in aanwezigheid van de kunstenaar en enkele genodigden onthuld worden. Het beeld zal twee jaar te zien zijn, waarna een ander, ook weer gekozen kunstwerk, de plaats van ‘Menhir #3’ zal innemen. Deze wisseling garandeert de levendigheid van kunst en de betrokkenheid van de inwoners van de gemeente bij deze keuze. Eind dit jaar krijgen ook kunstenaars van tweedimensionaal werk de mogelijkheid om zich te schrijven voor deze verkiezing, maar dan voor de Wissellijst.