Vrijdagochtend 7 juni werd in de Oase een ‘digitale zomersnack’ gepresenteerd voor acht geïnteresseerde leden van SeniorenVereniging Rijen (SVR). Mara van der Weijden, mediacoach bij Theek 5, kwam uitleggen wat AI (artificiële intelligentie) is. Jongeren groeien ermee op, maar voor veel senioren is AI echt nog abracadabra.

Momenteel is kunstmatige intelligentie een actueel onderwerp. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Er zijn al veel voorbeelden van AI in ons dagelijks leven. Mara noemde ChatGPT waarmee je bijvoorbeeld een tekst kunt maken. Ze verwees ook naar nepnieuws en nepfoto’s die verspreid worden en amper van echt te onderscheiden zijn.

Mara maakte de deelnemers duidelijk dat AI gebaseerd is op rekenkracht en voorspellingen. Door veel aangeleverde informatie ‘leert’ AI steeds beter om juiste beslissingen te nemen. De informatie die verzameld wordt, is niet altijd betrouwbaar. Hoe meer data bekend is, des te beter zal AI in de toekomst worden.

Na de workshop kwamen de senioren tot de conclusie dat er voor- maar ook nadelen kunnen zitten aan het gebruik van AI. Je kunt er handig gebruik van maken, maar je kunt ook makkelijk op het verkeerde spoor raken. Het was een erg interessante ochtend waarbij het abracadabra voor de deelnemers geleidelijk aan veranderde in eureka!