KiaK is een begrip in Gilze. Een organisatie die dit jaar vijftig jaar bestaat. Dit gouden jubileum wordt uiteraard gevierd. De officiële feestdag is weliswaar pas op 14 september, maar de vrijwilligers zijn al druk bezig met de organisatie ervan. Tien van hen kijken terug op een mooie en bijzondere tijd. Ook vertellen ze wat er dit jaar zoal op het programma staat. Kinderen kunnen zich uitleven tijdens het Festivanalles. Ook vindt er een jubileumfeestavond plaats waar herinneringen kunnen worden opgehaald.
Door Brigitte Laurijsen
De tafel in Cultureel Centrum de Schakel, waar het weekbladinterview over 50 jaar KiaK plaatsvindt, is eigenlijk te klein. Voor het gesprek hebben zich namelijk maar liefst tien vrijwilligers aangemeld. Onder hen zijn zowel mensen van het spreekwoordelijke eerste uur als mensen die nog niet zo lang binnen KiaK actief zijn. Al snel wordt duidelijk dat de naam ‘KiaK’ nog geen vijftig jaar oud is. Waarom wordt dan nu toch het gouden jubileum gevierd? Enkele vrijwilligers van het eerste uur leggen dat uit.
Initiatief
Ad van Hoek vertelt dat de basis voor het uiteindelijke KiaK is gelegd in 1973: ,,De naam De Schakel bestond toen nog niet. Er was een oud gebouw dat in de volksmond ‘Het patrenaot’ of ‘De katholieke kring’ genoemd werd”. Hij vervolgt: ,,Omdat ik was blijven zitten, kreeg ik meer vrije tijd om mij ‘maatschappelijk in te gaan zetten’. Ik heb toen het initiatief genomen voor het oprichten van een jongerensoos. Die Puppy Soos had als doelgroep 12 tot 16 jaar. De eerste keer waren er 200 kinderen aanwezig”.
In hetzelfde jaar, ook in 1973, vond de eerste Kindervakantieweek plaats, met 650 kinderen in drie dagen tijd. Het kindercarnaval is, aldus Ad van Hoek, vermoedelijk in 1974 ontstaan: ,,Op dat moment waren er dus drie zelfstandige ‘entiteiten’ rondom het jeugd- en jongerenwerk, met alle drie hun eigen ‘werkgroep’. Wel zag je heel veel vrijwilligers die in meerdere activiteiten mee draaiden. Om de krachten te bundelen is later, ergens in de jaren tachtig, besloten om de activiteiten voor de basisschool te klusteren onder één paraplu. Deze paraplu kreeg de naam KiaK”.
Ad van Beijsterveldt, sinds 1982 actief, vertelt dat de naam KiaK is bedacht door Lydia van den Dungen. Hij legt uit: ,,Het is in de jaren tachtig toen de letter C veel minder voor kwam. We hadden het over Kinderaktiviteiten en Kinderkarnaval”. ‘Ki’ staat voor Kinder en ‘aK’ voor aKtiviteiten. Niet voor activiteiten met een ‘c’ dus. Op de vraag wat de exacte oprichtingsdatum van KiaK is, antwoordt Ad: ,,Die is niet terug te vinden. Omdat het ontstaan is uit verschillende activiteiten”.
Wie is wie
KiaK telt op dit moment zo’n 150 vrijwilligers. Het gaat wat ver om met hen allemaal in gesprek te gaan, maar tien van hen stellen zich in dit weekblad voor. Aan hen werd gevraagd hoe lang ze al vrijwilliger zijn en wat destijds hun motivatie was om actief te worden. De jongste vrijwilligers blijken Britt Henderson en Joyce de Vet. Britt heeft als kind zelf aan KiaK-activiteiten deel genomen en is sinds 2012 als vrijwilliger actief, op haar eigen verzoek. ,,Ik geniet van de lachende snoetjes en er heerst een leuke sfeer”, legt ze uit. Joyce de Vet, sinds 2001 actief, ziet KiaK als ‘één grote familie’.
Andere leden van die familie zijn Adri Tuijtelaars, Kees van Gils, Annet Voermans, Frans van Hoek (broer van Ad van Hoek), Tim van den Burg en Rocco Ermens. Adri Tuijtelaars vertelt dat de motivatie voor het KiaK-vrijwilligerswerk vanzelf komt en dat hij er voldoening uit haalt: ,,Er is sprake van een drive en soms ga je eigenlijk te lang door”. Kees van Gils bewaart goede herinneringen aan de miniplaybackshow, Frans van Hoek aan het zomerkamp en Tim van den Burg noemt het vrijwilligerswerk ‘gezellig en leuk.
Poffertjeskampioen
Rocco Ermens, verantwoordelijk voor pr en zelf met veel plezier actief sinds 1994, treedt niet graag op de voorgrond, maar vertelt wel iets bijzonders over Annet Voermans. ,,Ze heeft het record poffertjesbeslag maken en bakken op haar naam staan. Toen er nog geen kant en klare bestonden, heeft zij zeker 25 jaar en waarschijnlijk langer tijdens de Kindervakantieweek voor 300 kinderen beslag gemaakt en deze op zes poffertjesijzers gebakken. Regelmatig klapten de stoppen er uit in de oude Schakel”. Zelf heeft Annet, die van improviseren blijkt te houden, ongeveer 35 jaar vrijwilligerswerk gedaan voor KiaK.
Annet vertelt: ,,Geweldig, zo’n fijne tijd gehad. Ik heb al die jaren de Kindervakantieweek mee gedaan en de woensdagmiddaginstuif. Het verschil tussen de beginjaren en nu is toch wel de organisatie. We waren vroeger vrij om zelf te bepalen, zolang we maar onder het budget bleven. Kinderen hoefden zich nooit aan te melden, al die jaren bij de instuif was het dan zeer afwisselend hoeveel kinderen er kwamen. Tijdens de eerste Kindervakantieweek heb ik een bosdag in elkaar gezet. De leiding dacht dat er ongeveer 50 kinderen zouden komen, het werden er 150. Maar het werd een fantastische dag, met veel improvisatie”.
Gouden Festivanalles
Het 50-jarig jubileum wordt op zaterdag 14 september gevierd. De feestlocatie is De Schakel in Gilze. Kinderen zijn van 14.00 tot 17.00 uur van harte welkom bij het Festivanalles, een middag vol activiteiten die KiaK in de loop der jaren heeft georganiseerd. Wanneer zij willen, mogen de kinderen hun ouders meenemen zodat die ook eens een kijkje kunnen nemen bij alles wat KiaK te bieden heeft. Op het Festivanallesprogramma staan activiteiten van de Kindervakantieweek tot het Jeugdfestival en van Dominoday tot het KiaK Carnaval.
’s Avonds zijn de deuren van De Schakel opnieuw geopend, voor een gezellige feestavond. Iedereen die KiaK een warm hart toe draagt, is van harte welkom. Dat kunnen (oud)vrijwilligers zijn, maar ook mensen die vroeger zelf als kind van activiteiten hebben genoten. Herinneringen ophalen kan door met anderen in gesprek te gaan, maar ook door de vele foto’s te bekijken die in de afgelopen vijftig jaar zijn gemaakt. Een voorproefje van die foto’s treft u overigens al bij dit weekbladartikel aan.