Ze moest er wel even over nadenken voordat ze instemde met dit interview. Mariet de Jong hoeft niet zo nodig in het spotlicht te staan, maar als het helpt om ‘haar’ Speel-o-theek onder de aandacht te brengen, dan wil ze het graag doen. Mariet is één van de medeoprichters van de speelgoed-uitleen en is nog steeds heel actief betrokken.

Door Dianne Huijskens

“Vroeger, als jonge nieuwkomer in Rijen, was dit voor mij een mogelijkheid om mensen te leren kennen. En nu, als gepensioneerde, geeft dit leuke vrijwilligerswerk mij afleiding en toch een soort dagritme. En als oma leen ik natuurlijk leuk speelgoed voor mijn kleinkinderen, waar ik regelmatig op pas.”

De Speel-o-theek werd in 1986 geopend in het toenmalige cultureel centrum De Boemerang in Rijen. Het initiatief kwam vanuit de emancipatiewerkgroep van de VJV (Vereniging Jong Volwassenen), waar Mariet aan deelnam. Zij was in 1983 met haar man Will vanuit Sliedrecht naar Rijen verhuisd. Beiden werkten ze in de gehandicaptenzorg, maar Mariet stopte daarmee om in Rijen een gezin te stichten. “Parttime werken was toen nog geen optie, maar ik wilde wel wat omhanden hebben. Ik sloot me aan bij het VJV, ging op naaicursus en deed wat creatieve dingen. In 1984 werd onze zoon geboren, 3 jaar later onze dochter.”

Doorzetters

Het initiatief van de groep VJV-vrouwen om een speelgoed-uitleen te beginnen werd in het begin niet echt enthousiast ontvangen door de gemeente. “Toch hebben we doorgezet en daar ben ik best trots op. Na 38 jaar bestaan we nog steeds en krijgen we de laatste tijd steeds meer klanten. Mensen komen zelfs uit Tilburg, Alphen, Chaam en Dongen naar onze Speel-o-theek, omdat in veel plaatsen zo’n speelgoed-uitleen niet meer bestaat.”

De Speel-o-theek maakte in de loop der jaren heel wat veranderingen door. Na de sloop van De Boemerang werd De Boodschap de nieuwe locatie, waar ze tientallen jaren hebben gezeten. Ook de automatisering deed zijn intrede. “Vroeger hielden we alles bij op handgeschreven kaarten, nu gaat dat allemaal via de computer. Ook kunnen leden online speelgoed reserveren.”

Inkoop speelgoed

Mariet ging in 1990 weer parttime werken bij Amarant, maar bleef haar vrijwilligerswerk bij de Speel-o-theek altijd trouw. “Dat vond ik zo leuk, dat wilde ik echt niet kwijt!” Ze vervulde een aantal jaren een bestuursfunctie als penningmeester, draait mee tijdens de openingsuren en is lid van de speelgoedwerkgroep. “Wij kopen nieuw speelgoed in van het lidmaatschapsgeld van onze leners en van geld dat we krijgen uit fondsen, zoals uit onze collectes voor Jantje Beton. Ook lokaal worden we goed gesteund door bijvoorbeeld de Klavertjesactie van Albert Hein of de statiegeldactie van de Jumbo. Speelgoed dat wij niet meer kunnen gebruiken, geven we weg aan de Weggeefhoek of het AZC of verkopen we via de Garage Sale. Dat is ook een prima gelegenheid om aan goed tweedehands speelgoed te komen. Zo heb ik dit jaar voor een prikkie enkele kinderfietsjes en stepjes gekocht voor de Speel-o-theek.”

Nieuwe locatie bevalt perfect

Sinds november 2021 is de Speel-o-theek gevestigd in een lokaal van de St. Josefschool. “Deze plek op school is echt fantastisch! Onze klanten en geïnteresseerden lopen makkelijk bij ons binnen. We hebben onze openingstijden verruimd en zijn elke werkdag een aantal uur open. We hebben een groep enthousiaste vrijwilligers, die vol energie ertegenaan gaan. Maar we kunnen nog steeds mensen gebruiken! Ook hebben we sinds kort een nieuwe website en een nieuw logo. Onze naam is vanaf dit schooljaar veranderd naar Speel-o-theek Rijen, met als slogan: ‘Een leven lang spelen’. Dus voor alle leeftijden hebben wij spelmaterialen: van oud-Hollandse spelen voor een familie- of buurtdag tot bordspellen voor volwassenen. En natuurlijk een breed assortiment aan allerlei soorten speelgoed voor alle kinderleeftijden. En we hebben een gratis puzzelbank, waar je je puzzel kunt inruilen voor een ander exemplaar.”

Mariet is in ieder geval nog lang niet uitgespeeld en blijft voorlopig lekker doorgaan met haar leuke vrijwilligerswerk.