Een flinke opkomst bij de lezing, georganiseerd door Heemkring Molenheide, over de bevrijding van Brabant op dinsdagavond 19 november bij De Boodschap in Rijen.

Heemkring-voorzitter Bert Wagemakers introduceerde de spreker van de avond, prof. dr. Wim Klinkert: hoogleraar moderne militaire geschiedenis aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit van Amsterdam. Hij gaf daarmee het startschot voor een boeiende lezing over de periode van de landing in Normandië tot en met de bevrijding van Brabant, en de strategische keuzes die daarbij een rol speelden.

Ook de onderlinge verhoudingen tussen opperbevelhebber generaal Eisenhower en zijn belangrijkste commandanten (de Amerikaanse generaal Bradley en de Britse veldmaarschalk Montgomery), met ieder hun eigen persoonlijkheid en opvattingen, bleven niet onbelicht, en bleken een niet onbelangrijke rol bij de uitvoering van deze militaire operatie te spelen.

Antwoord

De vele aanwezigen kregen antwoord op vragen als: waarom zijn de operaties die leidden tot de bevrijding van Brabant zo bijzonder vanuit militair oogpunt? Wat waren de oorspronkelijke plannen na de landing in Normandië, en hoe veranderden die? Hoe geef je leiding aan een leger in zo’n complexe oorlogssituatie? Hoe stuur je dat aan, wie bepaalt dat en hoe lastig was dat eigenlijk in de Tweede Wereldoorlog? En hoe houd je rekening met het meest onvoorspelbare element: de acties van de vijand?

Ruim twee uur lang hield prof. dr. Klinkert het publiek geboeid met zijn meeslepende uitleg over de beslissende momenten en de strategische uitdagingen die uiteindelijk leidden tot de bevrijding van Brabant in 1944.