Veel lezers van mijn columns zullen denken, is er iets mis met Frans, want hij is toch radicaal tegen tuinen winterklaar maken? En dat klopt, maar je kunt met deze drie woorden twee kanten op, namelijk de foute kant en de goede kant. De foute kant; door je tuin in de herfst helemaal op te ruimen, ziet hij er in de winter netter uit en kun je in het voorjaar meteen weer aan de slag! De goede kant; niets opruimen, want dan worden de dieren en planten in je tuin heel blij.

Rommelige tuin

Een rommelige tuin is veel duurzamer en daarnaast goed voor de biodiversiteit. Tevens ga je ook meer genieten van de soorten vogels die je tuin komen bezoeken. En tot slot is het ook beter, dat de dieren, waaronder de vogels, hun eigen kostje bij elkaar scharrelen in de tuin dan vanaf een voederplank. Natuurlijk mag je altijd bijvoeren via een voederplank zeker als je in een buurt woont waar bijna geen groen te vinden is.

Wat moet je dan allemaal laten en niet doen in je tuin? In ieder geval het blad laten liggen. Natuurlijk mag je de bladeren de borders in vegen als ze op paden liggen, want ook veiligheid in je tuin is belangrijk. Heb je een echt gazon, wat al bijna niet meer in is, dan kan je ook de bladeren van dat gazon in de borders harken. En heb je teveel voor de borders, hark ze dan bij elkaar op een plek in de tuin waardoor er een soort bladerenhoop ontstaat. Ideaal voor bijvoorbeeld de egel.

Oude stengels laten staan

Sommige planten, zoals de teunisbloem, hebben stengels die heel lang overeind blijven staan, maar die veel mensen weghalen. Staat zo slordig, vind men. Hoe zo slordig vraag ik me af en wat is slordig en wat is netjes? Wie heeft bepaald, dat uitgebloeide stengels niet netjes zijn? Daarnaast is het doodzonde, want daar zitten vaak nog veel zaden in en daar zijn de putters, ook wel distelvinken genoemd, dol op. Hoe mooi is het als je die kleurrijke vogels in je tuin te zien krijgt? Ook ander stengels zijn vaak voedselbronnen voor vogels. Daarnaast zijn die oude stengels voor insecten ideale plekken om te overwinteren. Tevens zitten die oude stengels vol met eitjes, larven en cocons van insecten. Kortom; haal die uitgebloeide planten niet weg in de winter, want dan kunnen allerlei diertjes de winter veilig doorkomen.

Behaag ons land

Steeds meer tuinen worden tegenwoordig afgesloten met hoge hekken, die ook nog eens diep te grond in gaan. Deze verhekking neemt ernstige vormen aan, want dieren krijgen steeds meer barricades in ons Nederlands landschap. Stop met het plaatsen van al die foeilelijke, landschap ontsierende hekken en zet daarvoor in de plaats hagen of heggen neer, zodat ons land weer behaagt wordt. Behagen is beter dan verhekken!.