‘Bevrijding en wederopbouw’: zo heet de nieuwe tentoonstelling van historische vereniging Heemkring Molenheide. In het nieuwe jaar is deze expositie weer te bezichtigen op zondag 5 januari in het heemerf in Gilze. Je komt er heel veel foto’s en allerlei voorwerpen uit die periode tegen; zo is er bijvoorbeeld een keukentje met toebehoren ingericht. Ook is er een apart hoekje als herinneringsplek voor de oorlogsslachtoffers.
De keuken had tijdens en kort na de oorlog een eenvoudige inrichting. Boven het granieten aanrecht hingen bakjes voor zand, zeep en soda. Ook waren er voorraadbussen voor bijvoorbeeld cacao, koffie, beschuit, suiker en thee. Vaak hing er boven het aanrecht een rek met pannen, waar opscheplepels en bijvoorbeeld een vergiet onder hingen. De kraan gaf alleen koud water. Afwassen ging met de hand, nadat eerst water gekookt werd. En voor het afdrogen waren er aparte doeken op een rekje met een soort gordijntje ervoor: handdoek, bordendoek, theedoek en glazendoek. Koken op een kolenkachel was een grote uitdaging, want hoe regel je de temperatuur? En heel vroeger zorgde de kachel ook voor de enige warmte in huis en zat het hele gezin daarom op koude dagen rondom het gloeiende apparaat. De hitte was ook handig om het strijkijzer op te verwarmen en de onderbroeken te drogen. In de tentoonstellingsruimte kom je het allemaal tegen.
Samen herdenken
In deze tentoonstelling is in een apart hoekje ook ruimte gemaakt voor herinneringen aan de 88 oorlogsslachtoffers uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot. Op een groot paneel vind je er alle namen met de (wel of niet beschikbare) foto’s van de slachtoffers. Via de laptop ernaast roep je op wikimiddenbrabant.nl rechtstreeks de verschillende pagina’s van de oorlogsslachtoffers uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot op. Deze pagina’s met achtergrondverhalen en afbeeldingen zijn het resultaat van het heemkringproject ‘Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht’.
Door oproepen in onder andere het weekblad heeft de heemkring de afgelopen periode tientallen reacties van familieleden en bekenden gekregen. Maar zoals het paneel laat zien, helemaal compleet zijn de pagina’s nog niet. Behalve herdenken doet de heemkring met dit speciale hoekje dan ook een oproep aan de bezoekers om nog eens goed na te gaan of zij geen aanvullingen in de vorm van verhalen of foto’s kunnen geven.
Kom eens kijken
Kom zondag 5 januari tussen 13.30 en 16.30 uur eens een kijkje nemen bij de tentoonstelling. Het adres van het heemerf is Nieuwstraat 22 in Gilze. De entree is gratis. Ook de heemtuin en afhang met veel bezienswaardigheden uit vroegere tijden zijn open. De tentoonstelling is tot en met december 2025 elke eerste zondag van de maand te bezoeken (uitgezonderd in de maand augustus).