Het kerkbestuur van de parochie St. Jan de Doper, heeft afgelopen donderdag, 16 januari, een bijeenkomst georganiseerd in de kerk in Gilze over de toekomst van dit kerkgebouw; het meest in het oog springende gebouw binnen Gilze. Als gevolg van het sterk teruggelopen kerkbezoek heeft het kerkbestuur enkele jaren terug al besloten om de kerkgebouwen in Gilze, Chaam, Baarle-Nassau, Riel en Ulicoten op termijn 'aan de eredienst te onttrekken' en af te stoten. Alleen voor de kerk in Alphen is dat besluit vooralsnog niet genomen. De kerk in Ulicoten heeft ondertussen al een andere bestemming gekregen. In de bijeenkomst, afgelopen donderdag werden de aanwezige parochianen geïnformeerd over de huidige stand van zaken in Gilze. Een verslag...

Na een openingsgebed door Pastoor Jochem van Velthoven, opende Ine Ultee, de vice-voorzitter van het parochiebestuur de bijeenkomst met een inleiding. Hierin vertelde ze dat de exploitatie van de parochie, met zes kerkgebouwen en het pastorale team al jarenlang verliesgevend is. Als gevolg hiervan is het helaas onontkoombaar kerkgebouwen af te stoten. Ze benadrukte hierbij echter dat dit niet wil zeggen dat de parochie ophoudt te bestaan. Voor de wijze waarop de geloofsbeleving zal worden ingevuld is het echter niet nodig daarvoor nog zulke grote gebouwen te handhaven.

Zij geeft aan dat het kerkgebouw nog zo lang mogelijk door de parochie gebruikt zal blijven worden. Het zal pas aan de eredienst onttrokken worden zodra plannen concreet zijn, en er een koper is. Dat kan nog enkele jaren duren.

Blij

Ze vertelde ook dat het parochiebestuur blij is dat er in Gilze een groep Gilzenaren is opgestaan die als Stichting Behoud Kerkgebouw Gilze, aan het parochiebestuur en het bisdom heeft aangeboden actief mee te denken over een herbestemming van het kerkgebouw. Zij hebben ondertussen ook al veel gedaan, waardoor Gilze nu ook al verder is in het proces dan de overige vier kerkdorpen. Ze bood de Stichting de mogelijkheid daarvan ook verslag te doen aan de aanwezigen.

Verslag

Jan van Poppel deed namens de stichting vervolgens als volgt verslag: Chris Starmans, René de Jong, Klaus Koch en Theo Dobbelsteen maakten zich zorgen over het voortbestaan van het kerkgebouw in Gilze naar aanleiding van het besluit van het parochiebestuur om de kerk in Gilze op termijn te sluiten. Zij hebben uiteraard geen bezwaar tegen een herbestemming van het gebouw, maar zijn van mening dat dit beeldbepalende gebouw als zodanig gehandhaafd moet blijven. Zij hebben daarom de stichting opgericht en contact gezocht met de parochie, het bisdom, en de gemeente. Die hebben allen positief gereageerd op het verzoek van de stichting actief mee te mogen meedenken over de herbestemming van dit gebouw.

Uit de gesprekken met deze partijen en met andere betrokken Gilzenaren is nu het plan ontstaan om in de kerk maximaal zo’n 30 appartementen te realiseren, waaronder ook voor ouderen, en een deel van de kerk een nog nader in te vullen openbare bestemming te laten behouden, zodat de grootsheid van dit gebouw en de mooie glas-in-lood-ramen zichtbaar blijven. De gemeente is in beginsel bereid hieraan mee te werken door een wijziging van het bestemmingsplan.

De Stichting heeft elders ook kerken bekeken die al herstemd zijn. Zo ook aan de Baronielaan in Breda. Naar aanleiding van dit alles is men ook al in contact geweest met een aantal partijen die hebben laten weten mogelijkheden te zien in ons kerkgebouw, en graag het biedboek willen ontvangen.

Biedboek

In opdracht van het bisdom wordt momenteel hard gewerkt aan het biedboek. In dit biedboek worden voor mogelijke kopers alle bouwtechnische en kadastrale gegevens van het kerkgebouw beschreven, de herbestemmingsmogelijkheden, en alle voorwaarden waaraan een mogelijke koper dient te voldoen. Bijvoorbeeld: Het gebouw als zodanig moet zoveel mogelijk behouden blijven, er moet archeologisch onderzoek gedaan worden, geen bestemming met activiteiten die zich niet verdragen met hetgeen de parochie altijd uitgedragen heeft (bijvoorbeeld een dancing of café). De plannen zijn nog globaal en Dhr. Van Poppel riep iedereen op eventueel met ideeën te komen voor een andere invulling. Die ideeën kunnen aan de stichting worden toegezonden via het e-mailadres: SBKGilze@gmail.com

Vervolgens kwam Dhr. Wim Van den Bergh aan het woord. Hij is namens het bisdom belast met het schrijven van het biedboek. Hij herhaalde hetgeen Jan van Poppel daarover al gezegd had en vulde dit aan met de opmerking dat een kopie van dit biedboek, zodra het gereed is, aan de Stichting zal worden gegeven. Geïnteresseerden zullen het daar dan kunnen gaan inzien.

Op vragen van de aanwezigen vertelde hij ook dat de beschrijving van hetgeen mogelijk wordt binnen het gebouw niet heel specifiek, maar meer globaal zal zijn. De specifieke bestemming zal pas later in gesprekken met alle betrokken partijen definitief worden vastgesteld. Het kerkhof zal van de parochie blijven, en blijft geheel buiten de herbestemming.

Hij vertelde ook dat in het biedboek de voorwaarde zal worden opgenomen dat er in het kerkgebouw een beperkte kapel-functie (zoals de huidige Mariakapel) moet blijven die overdag toegankelijk zal zijn, en dat daarin ook een beperkte ontmoetingsruimte (voor vergaderingen etc.) voor de parochie gerealiseerd zal moeten worden.

Optimale prijs

Hij, en ook Pastoor van Velthoven, merkten op dat de parochie een 'optimale prijs' voor het gebouw zal gaan vragen. Dit is iets anders dan een maximale prijs. Men gaf als voorbeeld hierbij dat voor een koper die sociale woningwetwoningen binnen de kerk wil gaan realiseren een andere prijs gevraagd zal worden als aan een koper die uitsluitend woningen in het luxe segment wil gaan realiseren.

Hij benadrukt ook dat de herbestemming een lang traject zal zijn. Houd er rekening mee dat het nog enkele jaren kan duren voordat aannemers aan de gang zullen kunnen.

Ook Dhr. Van den Bergh riep de aanwezigen op om vragen, opmerkingen en suggesties kenbaar te maken aan de stichting. Die zal er dan zorg voor dragen dat deze ook bij hem terecht komen.

Vanuit het publiek werd ook de vraag gesteld of de opbrengst van het kerkgebouw in Gilze beschikbaar zou komen voor de Gilzer parochianen. Pastoor van Velthoven antwoordde hierop dat de kerk van Gilze eigendom is van de Parochie St. Jan de Doper. Deze parochie omvat zes kerkdorpen. De opbrengst komt dan ook ten goede aan de parochianen in alle zes kerkdorpen.

Op een andere vraag met betrekking tot transparantie over de financiën van de parochie zegde hij volledige transparantie toe, en benadrukte hij dat hij persoonlijk altijd bereid is eenieder daarover vragen te beantwoorden.

Slotgebed

Nadat Ine Ultee iedereen bedankt had voor hun aanwezigheid en hun inbreng werd de bijeenkomst afgesloten met een slotgebed van pastoor van Velthoven en een uitnodiging om nog even na te praten onder het genot van een kop koffie.

Wij roepen iedereen op het ons via onderstaand e-mailadres te laten weten indien u vragen of opmerkingen heeft naar aanleiding van dit verslag. Ook uw ideeën en suggesties met betrekking tot de herbestemming van ons kerkgebouw zien wij graag van u tegemoet.

Stichting Behoud Kerkgebouw Gilze

Jan van Poppel

e-mailadres: SBKGilze@gmail.com